Uit het ziekenhuis, maar nog niet naar huis
Bovenwegen verandert in de plek voor kortdurend verblijf in de regio. Hierin maken wij mooie stappen. Eén van die stappen is de nauwe samenwerking met de spoedeisende hulp van het Diakonessenhuis. ‘Ik zeg vaak tegen mensen die bij ons komen: ‘u bent te goed voor het ziekenhuis, maar nog niet goed genoeg om naar huis te gaan’, vertelt Younice van Woudenberg. Zij is EVV op de afdeling Eva Mees.
Korte lijn
Warande is afgelopen jaar gestart met verlengde triage. De patiënten komen van de spoedeisende hulp en verblijven op de afdeling Eva Mees. Mischa van der Pluijm, ook EVV, legt uit: ‘Het houdt in dat we in maximaal 5 dagen kijken wat deze patiënten nodig hebben. Kunnen zij naar huis, met of zonder thuiszorg, is er meer onderzoek nodig of misschien een verhuizing naar een verpleeghuis. We zitten dan met veel verschillende disciplines aan tafel: de ergotherapeut, de arts, de EVV, collega van het Warande Adviescentrum. Die heeft weer een korte lijn met familie en kan antwoord geven op de vragen: Hoe ziet de thuissituatie eruit? Is iemand alleen of is er een partner?’ Younice en Mischa zien veel voordelen. Als het na 5 dagen niet duidelijk is, dan kan iemand hier langer blijven. Wel met een ander ‘label’. Dezelfde specialist ouderengeneeskunde is dan betrokken. Zo heeft de patiënt meer tijd om aan te sterken.
Wennen
Deze kijk op zorg vraagt om een andere manier van werken. En veranderingen zijn lastig. Voor de collega’s van Eva Mees was het wel even wennen. Het contact met het ziekenhuis verliep bijvoorbeeld in het begin wat stroef omdat afspraken niet duidelijk waren. ‘Mensen die hier komen met een botbreuk hebben veel pijn. Soms kregen zij geen pijnmedicatie mee vanuit ziekenhuis, terwijl dat wel de afspraak was. Nu zijn we als EVV nauwer betrokken’, legt Younice uit. Mischa vult aan: ‘En de samenwerking tussen de afdeling en het Diakonessenhuis is ook beter geworden, doordat we duidelijke afspraken met elkaar hebben gemaakt en kortere lijntjes hebben.’
Zoeken
De patiënten kunnen de hele dag binnenkomen, tot 22.00 uur. ‘Dat betekent dat de afdeling altijd paraat is en de kamers netjes. In het begin vond ik een telefoontje uit het Diakonessenhuis wel spannend, want hoe ga ik dit regelen…’, vertelt Mischa. Younice: ‘Soms is het zoeken wanneer iemand rond etenstijd komt. Je wilt de patiënt ook een warm welkom geven, zeker als ze de hele dag op de spoedeisende hulp (SEH) hebben gezeten. Dus, dat doen we eerst, ze kunnen dan bij het eten aanschuiven. Het papierwerk komt later wel.’
Van elkaar leren
Volgens Younice en Mischa is het heel belangrijk om dit met elkaar te doen en van elkaar te leren. Ook van andere afdelingen. ‘We hebben uitwisselingen met Rembrandt en Van Dokkum om van elkaar te leren’, zegt Mischa. ‘We hebben het echt met elkaar gedaan, het hele team heeft zich ontwikkeld. We zijn een sterk en stabiel team’, vult Younice aan.
Hoe gaat deze verlengde triage in zijn werk?
Patiënten worden opgenomen op werkdagen tot 22.00 uur voor in principe 5 dagen. We brengen hun situatie in kaart en op dag 3 volgt een multidisciplinair overleg (MDO). Hierin maken we een plan hoe verder. Kan iemand op dag 5 naar huis (eventueel met thuiszorg) of blijft iemand langer om aan te sterken of te revalideren en gaat dan daarna naar huis. Soms is de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) de volgende plek. Tot nu toe hebben we 37 patiënten ontvangen. Hiervan gingen 14 patiënten binnen 10 dagen weer naar huis. Reden van opname is het vaakst een fractuur, en dan met name een bekkenfractuur (opvallend vaak in combinatie met een elektrische fiets…).
Er is een ‘triagetelefoon’, die staat overdag doorgeschakeld naar Heleen Driever of Anita Wandel, de specialisten ouderengeneeskunde, en na 17.00 uur naar de dienstdoend specialist ouderengeneeskunde. Via dit nummer is er direct contact met de geriater of verpleegkundig specialist van de SEH van Diakonessenhuis. Met name dit directe contact draagt bij aan de kwaliteit van de zorgverlening en de snelheid. Bovendien merken we dat we nu ook andere vragen op deze lijn krijgen van de geriaters. Alleen maar positief voor de samenwerking!