Warande heeft de eerste stappen gezet op het gebied van reablement in het project Zelfstandig Thuis. Dit is een nauwe samenwerking met een team van wijkverpleegkundigen van Santé Partners in Zeist. Reablement is het gedachtengoed waarbij ‘de burger meester is van haar/zijn leven’.  Joke Becking  en Ilse Nijenhuis zijn als ergotherapeuten nauw betrokken.

Startpunt
‘Ergotherapeuten zijn reablers!’, zegt Joke zelfverzekerd. ‘We worden snel gezien als de mensen van ‘beugeltje hier, beugeltje daar’. Wat wij juist heel goed kunnen, is kijken hoe de cliënt het doet. Kan iets als douchen bijvoorbeeld ook zittend, als dat veiliger is? En we kijken goed hoe iemand ‘leert’ en we nemen daarin ook de mantelzorger mee. Ook zij moeten dan dingen niet overnemen.’ Ilse en Joke zijn enthousiast over de resultaten en de samenwerking met Santé Partners. Ilse legt uit: ‘De vraag van de hulpvrager komt via de thuiszorg van Santé. Zij nemen daarna contact op met ons. We doen het eerste gesprek met de hulpvrager altijd samen, op korte termijn. Dat is een mooi startpunt. We hebben namelijk een andere kijk op de hulpvraag en kijken naar andere zaken rondom het dagelijks leven. Zo maken we samen met de hulpvrager een plan van aanpak.’ Soms is het nodig om naast de ergotherapeut en de wijkverpleegkundige ook de fysiotherapeut in te schakelen. Dat kan dan snel gebeuren.

Oplossing
Bij Zelfstandig Thuis gaat het er om dat hulpvragers in een korte periode zorg en behandeling thuis krijgen, gericht op het leiden van het eigen leven. Wat is de toegevoegde waarde om de intake samen te doen? Joke vertelt: ‘Dit team van Santé is al erg gericht op zelfstandigheid. Hun motto is: we proberen ons zo snel mogelijk overbodig te maken. Wij stellen daarop verdiepende vragen. Bijvoorbeeld: iemand eet vooral kant-en-klaarmaaltijden. Op zich prima en voor de wijkverpleging voldoende, want iemand zorgt zelf voor het eten. Wij vragen door: wat wil iemand zelf? Is dit een keuze uit gemak of is het iets anders?’ Ook denken Santé en Warande mee over praktische oplossingen voor hulpvrager. ‘We hadden een dame die zelf wilde douchen met een rollator, maar moest door twee deuren om in de badkamer te komen. In overleg met haar hebben we één deur eruit gehaald: perfecte en snelle oplossing’, verduidelijkt Joke.

Nieuwsgierig
‘Soms is het nog zoeken, maar dat past ook in deze fase. Santé komt al sneller naar ons toe. Zo krijgen we een beter beeld van wat de wijkverpleging kan en wat de ergotherapeut kan. Voor hen is het ook interessant, want wij stellen toch andere vragen. Zoals waar wil een hulpvrager tijd en energie aan besteden?’, zegt Ilse. De principes van reablement en zelfstandig thuis passen volgens de ergotherapeuten ook goed bij de mensen die wonen bij Warande. Ilse en Joke: ‘Wees nieuwsgierig naar de mens die je voor je hebt. Waar wordt iemand blij van? Ken degene die hulp vraagt en biedt maatwerk.’

Volgende stap
De volgende stap is dat we gaan samenwerken met andere teams rondom hulpvragers in de wijk. Denk dan aan andere teams van Santé, Buurtzorg of de sociale teams van de gemeente. Ook op andere manieren krijgt reablement bij Warande al vorm, zoals het ‘samen doen’ op locaties, de nauwe samenwerking met huisartsen en het Mobiel Geriatrisch Team. Een huisarts kan dit team inschakelen bij complexe vragen in de thuissituatie.

Meer weten over reablement? Kijk op https://reablenederland.nl/ (Let op deze link opent zich in een nieuw venster.)